Hvad mener apoteket

Apoteket anser substitution for at være et nødvendigt onde. Det skaber utryghed og giver anledning til fejlmedicinering, men det sænker prisen på lægemidler.

Apoteket mener, at virkningen af erstatningsmedicin er præcis den samme som den oprindelige medicin.

Det samme er tilfældet med bivirkningerne. Bivirkningerne ved erstatningsmedicin er præcis de samme som ved den oprindelige medicin. 

Når så det er sagt, så kan der godt være forhold, der betyder, at man bliver nødt til at vælge en bestemt udgave.

F. eks. hvis man skal have 1/2 tablet, så bliver man nødt til at vælge den udgave, der har en delekærv. Eller hvis den billige udgave er umulig at sluge, så bliver man nødt til at vælge den dyre udgave, der er mindre og har et godt overtræk, der gør det muligt at sluge den.

Substitution giver anledning til utryghed fordi udseendet på medicinen og medicinpakningerne hele tiden skifter. For mange præparaters vedkommende er der 7-8 forskellige udgaver. De skiftes hele tiden til at være billigst i perioder af 14 dage. Det betyder, at når man køber sin medicin hver 2.-3. måned, så kan pakningen godt skifte udseende  hver gang. Det giver en usikkerhed og en betydelig mulighed for fejlmedicinering. 

En måde, at undgå denne usikkerhed på, er at vælge sig et præparat i den billige ende og holde sig til denne udgave af præparatet. Så er det typisk nogle få kroner, der skiller de forskellige udgaver fra hinanden. Det er typisk sådan, at der findes een meget dyr udgave og så 5-6 billige udgaver, der alle ligger prismæssigt på linje. Apoteket vil gerne hjælpe med at holde fast i en bestemt udgave og advare hvis denne udgave pludselig stiger uforholdsmæssigt meget. Hvilket godt kan ske.